Het afsluiten van een hypotheek moet een weloverwogen beslissing zijn. Je moet alle rechten en plichten weten en begrijpen, want een hypotheek bepaalt misschien wel voor dertig jaar jouw woonlasten. Laat je dus goed begeleiden om te zorgen voor de juiste keuzes! Bij Zuiver Financieel begeleiden wij je graag.

Neem contact op

Een hypotheek, een wel overwogen beslissing

Het afsluiten van een hypotheek moet een weloverwogen beslissing zijn. Je moet alle rechten en plichten weten en begrijpen, want een hypotheek bepaalt misschien wel voor dertig jaar je woonlasten. Laat je dus goed begeleiden, zo zorg je voor de juiste keuzes.

Een hypotheek is een complex product die goed moet worden afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Kiezen voor de best passende hypotheekvorm kan een flinke besparing op je maandlasten geven. Toch moet er niet alleen gekeken worden naar de maandlasten. De hypotheek moet goed passen in jouw financieel plaatje. Er moet dus naast de maandlasten ook gekeken worden naar de toekomstplannen, naar de gevolgen van overlijden of arbeidsongeschiktheid en eventueel naar de betaalbaarheid van de woonlasten na pensionering.

Tussen welke hypotheekvormen kun je kiezen?
Tot 2013 waren er tientallen verschillende hypotheekvormen en mengvormen mogelijk. De in het verleden afgesloten hypotheekvormen worden gerespecteerd, maar tegenwoordig zijn er nog maar twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek. Namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. In beide hypotheekvormen volgt een volledige aflossing van de hypotheek op de einddatum.

In de lineaire hypotheek wordt er maandelijks een gelijk bedrag aan aflossing verricht. De maandlasten bestaan uit de vaste aflossing plus de hypotheekrente berekend over de nog openstaande schuld.

In de annuïteitenhypotheek wordt er een vaste maandlast afgesproken. De verschuldigde hypotheekrente wordt eerst van de betaling afgetrokken en de rest van de maandelijkse betaling wordt gebruikt om af te lossen op de hypotheekschuld.

Graag kijken wij samen met jou welke hypotheekvorm het beste bij jou past. Heb je al een hypotheek? Maak een afspraak om te kijken naar mogelijkheden om te besparen.

Nationale Hypotheek Garantie

Bij het kopen van een huis heeft het kiezen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in de hypotheek meerdere voordelen. Ten eerste krijgt u van de hypotheekbank een korting op de rente. Het tweede voordeel is nog veel belangrijker, het is namelijk een vangnet voor het geval waarin je niet meer aan je financiële verplichtingen kunt voldoen.

Banken geven een korting op hypotheken met NHG omdat ze bij deze hypotheken een kleiner risico lopen. In het geval de huiseigenaar niet meer kan voldoen aan de betalingsverplichtingen door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of echtscheiding, kan er onder voorwaarden een kwijtschelding volgen van de restschulden na verkoop.

Wat zijn de voorwaarden voor een hypotheek met NHG?
NHG wordt maximaal verstrekt over een hypotheekschuld van 247.500,00. (Eventuele energiebesparende verbeteringen aan de woning kunnen dit bedrag verhogen, vraag naar de voorwaarden). Dit bedrag is inclusief meegefinancierde kosten voor het kopen van het huis. De hypotheek moet te verstrekken zijn conform de acceptatie voorwaarden van NHG. Er moet een overlijdensrisicoverzekering worden afgesloten voor de hypotheek boven de 80 procent van de marktwaarde. In veel gevallen zal de bank strengere normen hanteren.

Wat zijn de kosten van NHG?
Eenmalig moet er een vergoeding worden betaald. De kosten bedragen 1 procent van de totale hypotheekschuld. Gezien de voordelen van NHG kan dit zeker uit.

Wij zorgen voor het aanvragen van de NHG. Ook bij het oversluiten van je hypotheek is het mogelijk om te kiezen voor NHG.
Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Starterslening

Starters zijn zeer belangrijk voor de huizenmarkt. Zij kunnen namelijk de doorstroming op de huizenmarkt in gang brengen en houden. Om deze groep potentiële huizenkopers een zetje in de rug te geven is de starterslening geïntroduceerd. Onder gunstige voorwaarden is het mogelijk om een huis te kopen die in eerste instantie onbereikbaar leek.

De starterslening is bedoeld voor het aankopen van de eerste woning. Deze lening kan gebruikt worden om het verschil te overbruggen tussen de koopsom van een huis en het maximale bedrag dat banken willen verstrekken. Het is een aanvulling op een reguliere hypotheek. De eisen en de hoogte van deze extra lening zijn onder andere afhankelijk van je inkomen, de eisen van je gemeente of provincie en het wel of niet bezitten van een eigen vermogen.

Wat is er zo gunstig aan een starterslening?
De lening heeft vergelijkbaar met een reguliere hypotheek een looptijd van 30 jaren. De hypotheekrente staat voor een periode van 15 jaren vast. De eerste 3 jaren hoef je over de starterslening geen rente en aflossing te betalen. Daarna wordt getoetst in hoeverre je na drie jaar in staat bent om de woonlasten te dragen.

Wat zijn de voorwaarden voor een starterslening?
De voorwaarden worden opgesteld door je gemeente of de provincie. Zij stellen namelijk ook het geld beschikbaar voor starters. Per regio kunnen er dus verschillende voorwaarden gesteld worden. Ook de maximale verstrekking en voor wie de starterslening beschikbaar wordt gesteld ligt bij de gemeente of de provincie.

Wij kunnen achterhalen wat voor jou de voorwaarden zijn. Door de starterslening is jouw droomhuis mogelijk toch te financieren.

De Erkend Hypotheekadviseur

Waarom kiezen voor een Erkend Hypotheekadviseur?

Als je een woning wilt kopen, dan laat je jezelf goed adviseren door een Erkend Hypotheekadviseur. Logisch toch? Het gaat immers om de grootste aankoop in jouw leven. Wanneer je voor een Erkend Hypotheekadviseur kiest, kies je voor de zekerheid van een ervaren en deskundig financieel adviseur. Hij of zij is een vakman die jou inzicht biedt in uw persoonlijke financiële situatie. Naast alle wettelijke eisen die door de overheid aan financieel adviseurs worden gesteld, wordt hij of zij jaarlijks bijgeschoold en getraind en voortdurend op de hoogte gehouden van ontwikkelingen op zijn vakgebied en in (fiscale) wet- en regelgeving. Zo is hij of zij altijd goed op de hoogte en ben jij verzekerd van een gedegen en toekomstbestendig financieel advies.

Niet alleen hypotheekadvies

De kans is groot dat je vele wensen hebt, die net als een eigen woning, grote invloed hebben op jouw financiële situatie. Je wilt bijvoorbeeld niet tot je 67e doorwerken, maar eerder stoppen met werken of (al dan niet gedwongen door ontslag) voor jezelf beginnen, sparen voor de studie van je kinderen of je hypotheek versneld aflossen. Hoe ga je dat betalen? Zal jij keuzes moeten maken of kun je met de juiste voorzieningen en een doordacht financieel advies wellicht al je wensen realiseren. Ook daarvoor ga je naar uw Erkend Hypotheekadviseur. Het is overigens belangrijk contact met jouw adviseur te houden als er wijzigingen zijn in je persoonlijke situatie die impact hebben op je financiën. Verkeerde financiële keuzes zijn namelijk vaak lastig te herstellen. Zo houd je samen met je adviseur doorlopend vat op jouw financiën. Dat geeft zekerheid en rust en dat is prettig.

Kunnen we je helpen?

Als financieel adviseur staan wij garant voor een deskundig, onafhankelijk advies in begrijpelijke taal. Zo’n advies geven wij je graag in een persoonlijk gesprek!

Neem contact met ons op!