Sparen en beleggen

Iedereen moet spaargeld achter de hand hebben! Je kunt namelijk niet alle lasten betalen met de maandelijkse inkomsten. Voor bepaalde uitgaven zul je toch moeten reserveren. Iemand die niet spaart, zal uiteindelijk een lening af moeten sluiten.
Wij adviseren je graag over de diverse vormen om te sparen!

Neem contact op

Sparen

Iedereen moet spaargeld achter de hand hebben! Je kunt namelijk niet altijd alle lasten betalen met de maandelijkse inkomsten. Voor bepaalde uitgaven zul je moeten reserveren. Iemand die niet spaart, zal uiteindelijk een lening af moeten sluiten.

Gebruikelijke spaarvormen
De hoogte van het rendement op spaargeld kan sterk verschillen per spaarvorm en per bank. Je maakt meer rendement bij het kiezen voor een spaarvorm waarin het geld voor een langere periode vast staat.
De meest gebruikelijke spaarvorm is de spaarrekening zonder stortings- en opname beperkingen. Indien je wel genoegen neemt met beperkingen, kunnen banken je een hogere rentevergoeding geven. Door te kiezen voor een deposito met een looptijd van meerdere jaren, zal de bank je een aanzienlijk hogere spaarrente aanbieden.

Het nadeel van deze spaarvorm is dat je meerdere jaren niet aan het geld kunt komen.

De beste spaarvorm is afhankelijk van het spaardoel
Een bedrag dat je achter de hand hebt voor onvoorziene uitgaven moet je plaatsen op een spaarrekening waar je zonder voorwaarden weer over het geld kunt beschikken. Voor bedragen die je gaat reserveren voor een spaardoel op langere termijn, kun je juist beter kiezen voor een deposito of een spaarplan bij een verzekeraar. Een voorbeeld van een dergelijk spaardoel is de studie van de kinderen of een dure reis. Voor het reserveren van geld voor na je pensionering zijn juist weer andere financiële producten het meest geschikt.

Sparen is een belangrijk onderdeel van je financiële planning. Ook fiscaal is het slim om advies in te winnen, want in sommige gevallen is er belasting verschuldigd over spaargeld. Wij adviseren je graag over sparen en het beperken van de fiscale gevolgen van het bezitten van spaargeld.

Beleggen

Beleggen is een effectieve manier om een hoog rendement te maken, maar het is niet zonder risico’s. Voor lange termijn doelen kan beleggen een effectieve manier zijn om een hoog rendement te behalen.

Bij het woord beleggen denken de meeste mensen aan het beleggen in aandelen in de AEX, maar beleggen is een veel ruimer begrip. Bij het beleggen investeer je geld met het doel om een hoog rendement te behalen. Dit kun je doen door te investeren in aandelen, maar je kunt bijvoorbeeld ook investeren in grondstoffen, onroerend goed of staatsobligaties. Bij het beleggen met een hoog risico maak je kans op een hoog rendement en door te kiezen voor bijvoorbeeld staatsobligaties loop je een beperkter risico, maar de kans op een hoog rendement is ook klein.

Wanneer is het verstandig om te kiezen voor het beleggen?
Beleggen moet je alleen overwegen voor lange termijn doelen. Je kunt bijvoorbeeld een aanvulling op je pensioen opbouwen door geld weg te zetten op een beleggingsrekening. Je kunt er ook voor kiezen om een vermogen op te bouwen op een lijfrente bankspaarrekening. Hierbij heb je ook de optie om te kiezen voor een vaste of variabele rente of je kiest er voor om het geld te beleggen.

Mate van risico is afhankelijk van meerdere factoren?
Het rendement hangt sterk af van de mate van het risico waar je voor kiest. Hoeveel risico’s er genomen moeten worden hangt voor een groot deel af van je beleggingshorizon, je risicobereidheid en je beleggingsdoel. Samen met jou kunnen wij inzichtelijk maken hoe jouw beleggingsprofiel eruit ziet. Op basis hiervan kan een goed onderbouwde keuze worden gemaakt.

Kunnen we je helpen?

Als financieel adviseur staan wij garant voor een deskundig, onafhankelijk advies in begrijpelijke taal. Zo’n advies geven wij je graag in een persoonlijk gesprek!

Neem contact met ons op!