Heeft sparen tegenwoordig nog wel zin?

Een logische vraag nu de spaarrente vrijwel gelijk is aan nul. Er zijn ook andere manieren om rendement te behalen, maar die zijn niet zonder risico’s. In deze blog vertellen we je er meer over.

Momenteel levert sparen slechts een paar tiende procent aan spaarrente op. De bank met de hoogste spaarrente biedt een rentevergoeding van 0,3%. Vrijwel niets dus. Heeft het daarom nog wel zin om geld op een spaarrekening te zetten?

Wel belasting betalen, maar geen rendement

Misschien goed om eerst wat meer te vertellen over sparen. Over je spaargeld ben je eventueel vermogensrendementsheffing verschuldigd. In 2021 geldt een vrijstelling van 50.000 euro per belastingplichtige. Over het meerdere wordt belasting geheven. Over het vermogen van kinderen wordt bij de ouders belasting geheven. Vanaf 18 jaar krijgen ze een eigen vrijstelling. Hoe hoog de belasting is hangt af van hoeveel vermogen je hebt.

• Over het bedrag tussen de 50.000 en 100.000 euro van je vermogen betaal je 0,59% belasting
• Over het bedrag daarboven tot 1.000.000 euro betaal je 1,40% belasting
• Over het bedrag boven 1.000.000 euro betaal je 1,76% belasting

Je spaargeld opnemen en thuis bewaren?

Zoals je kunt zien kost sparen je dus geld. Moet je het dan maar allemaal opnemen en onder je matras bewaren? Nee. Dat raden we zeker niet aan. Contant geld is namelijk vaak maar voor een deel meeverzekerd. Dus wordt er bij je ingebroken? Dan is het niet mogelijk om grote bedragen in te dienen bij de inboedelverzekeraar. En bij brand kun je natuurlijk ook al je geld in één keer kwijt zijn.

Het is ook niet zo dat je geen belasting hoeft te betalen als het geld niet op je rekening staat. Ook wanneer je het thuis bewaart ben je verplicht het op te geven als eigen vermogen. Doe je dat niet? Dan loop je kans op een naheffing en een forse boete. De Belastingdienst is er alert op als blijkt dat je ineens veel minder spaargeld hebt. Ze kunnen daar dan dus vragen over gaan stellen.

Wat moet je dan wel met je spaargeld doen?

Je kunt ervoor kiezen om te gaan beleggen. Zeker met de huidige lage spaarrentes is beleggen een goed alternatief, maar onderschat de risico’s niet.

Er zijn manieren van beleggen met een groot risico, zoals beleggen in aandelen. Maar je kunt de risico’s ook beperkter houden door te beleggen in obligaties. In beide gevallen raden we aan om vooraf goed advies in te winnen. Je wilt namelijk voorkomen dat je tegen een negatief rendement aanloopt. Dan nog liever weinig spaarrente in plaats van een deel van je vermogen verliezen.
Voor geld waar je de komende jaren niet over hoeft te beschikken kan beleggen een effectieve manier zijn om rendement te maken. Op langere termijn geeft beleggen over het algemeen een beter rendement dan sparen.

Je kunt er daarom natuurlijk ook voor kiezen om te investeren in onroerend goed. Investeringen in vastgoed behalen het hoogste rendement in vergelijking met beleggingen in aandelen of sparen. Dit komt omdat het aan twee kanten rendement oplevert; enerzijds de huuropbrengst, en anderzijds de meerwaarde van het pand. Want het pand wordt hoogstwaarschijnlijk meer waard in de loop der jaren. Deze overwaarde kan vervolgens weer gebruikt worden voor eventuele nieuwe investeringen.

Wil jij gaan beleggen, maar wil je graag weten wat voor jou de beste optie is, en welke risico’s daar tegenover staan? Vraag dan geheel vrijblijvend een adviesgesprek aan met Marjo of André!

Deel dit bericht met al je vrienden!

Kunnen we je helpen?

Als financieel adviseur staan wij garant voor een deskundig, onafhankelijk advies in begrijpelijke taal. Zo’n advies geven wij je graag in een persoonlijk gesprek.

Neem contact met ons op!