Kopen of verbouwen? Pak verduurzaming mee!

Het verduurzamen van woningen is een opgave waar we gezamenlijk voor staan. Om die reden nemen André Schog en zijn collega’s van Zuiver Financieel dit altijd mee in hun hypotheek adviesgesprekken. “Onder de naam ZuiverGroen gaan we graag de uitdaging aan om de energietransitie te helpen realiseren. Dit komt onze samenleving ten goede, maar is ook interessant voor individuele huizenbezitters. Veel energiebesparende voorzieningen betalen zich uit. Bovendien stijgt de waarde van je woning. Wij zijn er zelfs van overtuigd dat de energielabels een belangrijk zoekcriterium worden op de huizen website Funda.”
Iedereen met een eigen huis kan kiezen voor verduurzaming. De ervaring van André leert dat met name de koop van een nieuwe woning en de verbouwing van de bestaande woning twee logische momenten zijn om daarmee aan de slag te gaan. “Wie een woning koopt, gaat meestal toch wat zaken aanpakken. Dan kunnen de aanpassingen met het oog op verduurzaming daarin mooi meegenomen worden. Dat geldt ook voor verbouwingen.”

Financiële prikkels
De overheid stimuleert verduurzaming. Om die reden is die keuze financieel extra aantrekkelijk gemaakt, legt André uit. “Wie minimaal een jaarinkomen heeft van 33.000 euro kan voor 9.000 euro investeren in energiebesparende maatregelen aan de woning, zonder inkomenstoets. Dit bedrag kan oplopen tot een extra lening van 25.000 euro, zonder dat dit ten koste te gaat van de beschikbare financiële ruimte voor de aanschaf van de woning of andere bouwkundige aanpassingen.” André vertelt dat de woningkopers die nog geen idee hebben van de maatregelen die ze willen gaan nemen, kunnen kiezen voor een Energiebespaarbudget. “In feite staat het geld voor de verduurzaming dan in depot bij de hypotheekverstrekker. Zodra je de maatregelen neemt, kun je het van daaruit financieren.”

Welke maatregelen nemen
Natuurlijk heeft André vooral verstand van hypotheken en verzekeren, maar hij gaat graag in gesprek over mogelijke verduurzamingsmaatregelen. “Aan de hand van de duurzaamheidsprofielen die er voor iedere woning zijn, bekijken we welke maatregelen interessant kunnen zijn. Zo weten we dat het belangrijk is om de buitenschil op orde te hebben, met dubbele of triple beglazing en goede vloer-, wand- en dakisolatie. Onderzoek van de ING wijst uit dat deze maatregelen zich ook echt terugbetalen. Overigens, vanaf komend jaar wordt de aanschaf van een nieuwe HR-ketel niet meer als energiebesparende voorziening beschouwd. De overheid gaat er inmiddels van uit dat dit de standaard is.”

Bestaande woning verduurzamen
Wie niet verhuist en niet verbouwt, maar toch wil verduurzamen, doet er verstandig aan de kosten van de verhoging van de hypotheek serieus af te wegen tegen de investeringskosten. “Dit is niet altijd lonend”, aldus André. Gelukkig kan hij ook deze woningbezitters van dienst zijn, namelijk met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds: een lening tegen aantrekkelijke voorwaarden, waarmee particuliere woningbezitters de verduurzaming van hun huis kunnen financieren. “Daarnaast kunnen wij ook kredieten verstrekken voor de financiering van verduurzaming. Het verschil met een lening is dat een krediet een hogere rente heeft, maar daar tegenover staat dat er geen afsluitkosten zijn en de looptijd korter is. Dit maakt dat een krediet een interessante oplossing kan zijn.”

Subsidiemogelijkheden onderzoeken
Tot slot wijst André op de mogelijkheid van subsidie. “De (lokale) overheid stelt diverse subsidies ter beschikking voor het verduurzamen van woningen. De beschikbare subsidies kunnen soms snel wisselen en voor elke subsidie gelden andere regels. Wij nemen de meest actuele regelingen mee in ons advies.”

Deel dit bericht met al je vrienden!

Kunnen we je helpen?

Als financieel adviseur staan wij garant voor een deskundig, onafhankelijk advies in begrijpelijke taal. Zo’n advies geven wij je graag in een persoonlijk gesprek.

Neem contact met ons op!