Overbieden op een huis? Zorg dat je goed voorbereid bent!

Overbieden op een huis lijkt tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Uit cijfers van Makelaarsland blijkt dat 62% van de kopers in 2021 boven de vraagprijs heeft geboden. En eind vorig jaar was maar liefst 40% van de huizen verkocht boven de vraagprijs. De kans is dan ook groot dat je moet overbieden als je van plan bent om binnenkort een huis te kopen. Maar bieden boven de vraagprijs brengt ook risico’s met zich mee!

Een goede voorbereiding is het halve werk
Als je een huis wil kopen moet je er in ieder geval snel bij zijn, zoveel is duidelijk. Wil je op z’n minst kans maken op een bezichtiging zou je eigenlijk de Funda site constant moeten refreshen, zodat je als eerste op de hoogte bent van het nieuwe aanbod. En als je dan het geluk hebt dat je mag komen kijken, kan je ervan uitgaan dat je niet de enige bent. Het is daarom verstandig om op voorhand al te weten wat je kunt (over)bieden. Zorg dus dat je goed voorbereid bent! Zo maak je de meeste kans.

De belangrijkste zaken in je voorbereiding zijn:
– Ga vooraf in gesprek met een hypotheekadviseur (bij voorkeur natuurlijk bij ons! ;-)) om te bekijken wat de financiële mogelijkheden zijn.
– Bepaal de woningwaarde, die bepaalt namelijk wat voor hypotheek je kunt krijgen.
– Huur een aankoopmakelaar in voor hulp en advies tijdens het (over)bieden.

De risico’s van overbieden
Het risico van overbieden is dat je een bod doet dat ver boven de taxatieprijs ligt. Want
– zoals we hierboven ook al benoemen – je hypotheek wordt bepaald aan de hand van de waarde van de woning. Dat betekent dus dat je het verschil tussen de taxatieprijs en de koopsom met eigen geld zou moeten betalen.

Daarnaast moet je er ook voor waken dat je niet over je eigen grens gaat. Ook dat risico ligt op de loer. Zeker wanneer je al een paar keer achter het net hebt gevist. De teleurstelling en frustratie kunnen er dan voor zorgen dat je tot de max wil gaan met de prijs, maar wees je bewust van de extra kosten die erbij komen kijken. De eventuele overdrachtsbelasting bijvoorbeeld, maar ook de maandelijkse servicekosten of misschien wel een verbouwing.

Extra tips
Een goede voorbereiding is het halve werk. Met bovenstaande adviezen kom je al een heel eind, maar er zijn natuurlijk nog een aantal dingen die je zelf kunt doen. Hierbij een aantal extra tips:

– Volg alle makelaars uit de buurt op social media. Als je een nieuwe woning voorbij ziet komen in de Stories kan je vaak al meteen bellen, of een reminder in je agenda zetten.
– Zorg dat je op de hoogte bent van de huizenprijzen in jouw omgeving, zodat je al meer een idee hebt van waar je kans op maakt.
– Neem initiatief. Doe een beetje extra moeite in de vorm van een persoonlijk briefje of belletje naar de verkopers. Het kan zomaar het verschil maken.
– Laat je niet gek maken. Een bod uitbrengen is super spannend. Al helemaal wanneer het boven de vraagprijs is en je weet dat er meerdere bieders zijn. Maar bied nooit meer dan je je kunt veroorloven. Er komt een moment dat alles op z’n plek valt en jij jouw droomhuis koopt!

Ben jij van plan om binnenkort een huis te kopen en wil je weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn? Je kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken met Marjo of André.

Deel dit bericht met al je vrienden!

Kunnen we je helpen?

Als financieel adviseur staan wij garant voor een deskundig, onafhankelijk advies in begrijpelijke taal. Zo’n advies geven wij je graag in een persoonlijk gesprek.

Neem contact met ons op!