Samenwonen? Vergeet het samenlevingscontract niet!

Samenwonen is natuurlijk hartstikke leuk! Bij veel samenwoners worden de praktische zaken zoals een samenlevingscontract dan ook niet als prioriteit gezien. Een contract lijkt in eerste instantie namelijk misschien niet zo belangrijk, al is dat het wel. Maar wat is zo’n samenlevingscontract eigenlijk? En wat zijn de belangrijkste redenen om er een af te sluiten?

Wat is zo’n contract precies?

Het is iets waar jullie als samenwoners afspraken in vastleggen. Denk daarbij aan wie wat bijdraagt in het huishouden, hoe jullie de bezittingen verdelen mochten jullie uit elkaar gaan en wie welke vaste lasten draagt. Dat voorkomt een hoop discussies over geldzaken bij het uit elkaar gaan. Wat er verder precies in het contract wordt meegenomen kunnen jullie met de notaris bespreken.

Bescherm de gezamenlijke woning tegen het erfrecht

Als samenwonende partners zijn jullie geen wettelijke erfgenamen van elkaar. Dit betekent dat bij het overlijden van één van beiden, de helft van de woning naar de nabestaanden van de overledene gaat. Dat kunnen bijvoorbeeld de kinderen, broers en zussen of ouders zijn. Dit heeft niet alleen betrekking op de woning. Daarom is het verstandig om naast een samenlevingscontract óók een testament op te laten stellen.

Persoonlijke bezittingen

Bij het samenwonen worden ook jullie persoonlijke bezittingen samengebracht in één huis. In een samenlevingscontract kunnen jullie vastleggen wat jullie privébezittingen zijn en blijven. Dat kan ook om geld gaan. Op het moment van samenwonen brengt de ene partner bijvoorbeeld tienduizenden euro’s in waar spullen van worden gekocht voor het inrichten van het huis.

De eigenwoning is van één van beiden

Trekt de een bij de ander in? Dan is het verstandig om in het contract ook op te nemen hoe de woning wordt behandeld als jullie uit elkaar gaan. Dat is vooral van groot belang wanneer je als intrekkende partner mee investeert in het huis. Bijvoorbeeld in de vorm van een verbouwing of het aflossen van de hypotheek.

 

Neem contact met ons op!