Welke gegevens legt het BKR allemaal vast?

Voordat je een hypotheek afsluit worden je gegevens getoetst bij het BKR; het Bureau Krediet Registratie. Maar om welke vertrouwelijke gegevens gaat dat precies? En kan jij die registraties zelf ook inzien?

In het belang van jezelf, en natuurlijk in het belang van organisaties, wordt informatie over jouw leningen en andere financiële verplichtingen vastgelegd bij het BKR. Het kan gaan om een persoonlijke lening, maar bijvoorbeeld ook om een uitgestelde betaling, of het rood kunnen staan op een betaalrekening. Een hypotheek voor jouw eigen woning en een studieschuld zijn dan weer niet vastgelegd. Benieuwd naar wat het BKR allemaal registreert, en vooral ook waarom? Lees dan verder.

Wat legt het BKR vast?
Leningen en bepaalde financiële verplichtingen worden vastgelegd. Het gaat om informatie over het soort krediet, of andere verplichtingen, en wanneer de overeenkomst is afgesloten. Ook de hoogte van het limietbedrag staat erin. Als je een doorlopend krediet afsluit met een leenplafond van 10.000 euro wordt dit bedrag geregistreerd. Het maakt geen verschil of je het volledige leenbedrag hebt opgenomen of zelfs helemaal niet. Zodra de verplichting is beëindigd komt er een einddatum te staan bij de verplichting. Een beëindigde lening blijft vijf jaar zichtbaar.

Waarom wordt dit vastgelegd?
Voordat je een hypotheek afsluit gaat de geldverstrekker jou eerst toetsen bij het BKR. Ze zijn geïnteresseerd in wat je aan verplichtingen uit hebt staan en willen weten hoe jouw betaalgedrag is. Betalingsachterstanden van meerdere maanden worden geregistreerd. Mochten er betalingsproblemen zijn geweest wordt dat genoteerd bij jouw naam met een code. En ook bij het inlopen van de achterstanden blijft de registratie tijdelijk staan. Alleen een onterechte codering kan je laten verwijderen. Dat moet de instantie doen die de registratie erin heeft gezet, dus niet het BKR zelf.

Wie kan deze gegevens inzien?
Je hoeft niet bang te zijn dat iedereen zomaar deze gegevens op kan vragen. De informatie over jou is natuurlijk wel toegankelijk voor jezelf. Voor de rest kunnen alleen organisaties die zijn aangesloten bij het BKR deze gegevens opvragen. Goed om te weten is dat een bedrijf zich niet zomaar aan kan sluiten bij het BKR. Het opvragen van vertrouwelijke informatie over een ander kan alleen maar door organisaties die over dit soort gegevens moeten kunnen beschikken, zoals banken en verzekeraars. Ze mogen de informatie ook alleen maar opvragen voor de doelen waar het voor bestemd is. Een nieuwsgierige bankmedewerker mag dus geen informatie opvragen over de buurman.

Jouw gegevens opvragen bij het BKR
Mocht je nieuwsgierig zijn naar wat er over jou geregistreerd staat bij het BKR, kan je deze gegevens opvragen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld van plan bent om een huis te kopen en dus binnenkort een hypotheek af gaat sluiten. Staan er fouten in jouw gegevens? Ga hier dan gelijk achteraan bij het bedrijf dat deze registratie heeft ingevoerd. Het kan namelijk wel even duren voordat dit is hersteld. Ons advies is dan ook om dit ruim van tevoren te checken, en niet pas op het moment dat je een hypotheek nodig hebt.

Vraag hier jouw gegevens op: https://www.bkr.nl/inloggen/

Deel dit bericht met al je vrienden!

Kunnen we je helpen?

Als financieel adviseur staan wij garant voor een deskundig, onafhankelijk advies in begrijpelijke taal. Zo’n advies geven wij je graag in een persoonlijk gesprek.

Neem contact met ons op!