top of page

Geen pensioen opbouwen - Waar heb je recht op?

Waar heb je na pensionering recht op als je geen aanvullend pensioen opbouwt? Heb je hier ook echt genoeg aan of dreigt er een pensioentekort?Niet iedereen bouwt een pensioen op via een pensioenfonds of een verzekeraar. Waar heb je in ieder geval recht op? Is dat voldoende?


Iedere Nederlander heeft recht op een bestaansminimum. Tot de pensioenleeftijd kan een bijstandsuitkering een vangnet zijn, en vanaf de pensioengerechtigde leeftijd bestaat er recht op een AOW-uitkering. Maar in beide gevallen gaan


het om een vrij lage uitkering. Door het opbouwen van een pensioen kun je voor een aanvullin


g op de AOW zorgen. Maar hoe hoog is de maandelijkse uitkering zonder dat je recht hebt op een aanvullend pensioen?

Na pensionering rondkomenDe AOW-uitkering is gekoppeld aan het minimumloon. De hoogte van het minimumloon wordt twee keer per jaar herzien, namelijk per 1 januari en 1 juli. Bij een stijging van het minimumloon, stijgt ook de AOW-uitkering. Een alleenstaande gepensioneerde heeft, in 2022, recht op 1244,35 netto per maand. Partners hebben per persoon recht op 851,52 euro per maand. Dat kan een probleem vormen bij een groot leeftijdsverschil tussen partners. Als de nog niet gepensioneerde partners niets of weinig verdient, kan er namelijk een gat ontstaan.


Is de werkgever verplicht om pensioen aan te bieden?

Een werkgever mag zelf kiezen voor het wel of niet aanbieden van een pensioenregeling. Er zijn wel uitzonderingen! Voor veel branches bestaat vanuit de cao een verplichte pensioenregeling. Werk je bijvoorbeeld in de bouw of als schilder? Dan val je binnen de verplichte pensioenregeling.


Is er bij vorige werkgevers pensioen opgebouwd?

Bij de huidige werkgever bouw je misschien geen pensioen op, maar hoe zit het bij vorige werkgevers? Bij een werkgever waar je in een ver verleden werkte staat mogelijk nog wel een kapitaaltje klaar. Hier kun je achter komen door in te loggen op Mijnpensioenoverzicht.nl. In een handig overzicht zie je wat je uitgekeerd krijgt vanaf jouw pensioendatum. Ook bij tussentijds overlijden kun je zien wat jouw nabestaanden uitgekeerd krijgen.


Uitsluitend een AOW-uitkering voldoende?

Alleen een AOW ontvangen is geen riant maandelijks inkomen. Met lage maandlasten is het mogelijk om rond te komen met de uitkering. Met een afbetaalde eigen woning valt bijvoorbeeld al een groot deel van de vaste lasten weg. Toch is dit nog géén garantie dat je rond kunt komen van zo’n laag inkomen. Houd ook rekening met andere vaste lasten en onderhoudskosten van de eigen woning.


Krijg inzicht

Je weet pas zeker of je na pensionering voldoende inkomen hebt als je inzicht hebt gekregen in je inkomsten en uitgaven. Wij helpen je om dit inzicht te geven zodat je nu al een extra aanvulling kan regelen.


Comentários


bottom of page