top of page

Het verschil tussen de bruto en netto maandlasten

Als je het over de woonlasten hebt dan hoor je vaak de begrippen netto en bruto woonlasten. Wat is precies het verschil tussen deze twee?


Wat is de bruto hypotheeklast?

Dit is het bedrag dat je maandelijks aan de bank overmaakt. De betaling bestaat uit hypotheekrente, aflossing of een bedrag waarmee een kapitaal wordt opgebouwd.


De betaalde hypotheekrente voor de eigen woning kun je aftrekken van het inkomen, maar dat is niet het volledige verhaal. Je krijgt namelijk ook een bijtelling, namelijk het eigenwoningforfait. Dit is een bijtelling en de betaalde hypotheekrente is een aftrekpost. Samen noemen wij dit het "fiscaal voordeel".


Hoe bereken je het fiscaal voordeel?

Voor het berekenen van het fiscaal voordeel, heb je de betaalde hypotheekrente in één jaar nodig. Het eigenwoningforfait kun je zelf berekenen. De bijtelling is namelijk een percentage van de WOZ-waarde. Voor de meeste huiseigenaren gaat het om een bijtelling van 0,35% over de WOZ-waarde.


Voorbeeldberekening

Een aantal jaren geleden heb je een huis gekocht. Over de hypotheek betaal je in 2023 aan hypotheekrente 6.000 euro. De WOZ-waarde van het huis bedraagt 225.000 euro. De aftrekpost (het fiscaal voordeel) bedraagt 5.212,50.


Deze aftrekpost kun je van het bruto inkomen aftrekken. Het voordeel is dat je over dat deel van het inkomen geen belasting betaalt. Je krijgt eigenlijk een korting op de verschuldigde inkomstenbelasting. Voor 2023 is het voordeel voor de hypotheekrenteaftrek gemaximeerd tot 36,93 procent.


Hoeveel geld krijg je terug van de Belastingdienst?

In dit voorbeeld krijg je terug van de Belastingdienst: 5.212,50 euro x 36,93% = 1.925 (afgerond). Het fiscaal voordeel daalt naarmate je aflost op de hypotheek.


Wat is de netto hypotheeklast?

Dit is de bruto hypotheeklast minus het fiscaal voordeel (teruggaaf van de Belastingdienst).
Vragen? Laat het ons weten en neem gerust contact met ons op!

Comments


bottom of page