top of page

Hypotheek afsluiten - Kunnen senioren dat nog?

Senioren kunnen nog steeds een hypotheek krijgen, leeftijd hoeft geen belemmering te zijn.


Onterecht bestaat het idee dat ouderen geen hypotheek meer af kunnen sluiten. Op een hogere leeftijd is het lastiger, maar er zijn nog steeds mogelijkheden.

Bij het ouder worden veranderen ook de woonwensen. Ouderen willen vaak kleiner wonen, met het liefst ook nog alle faciliteiten op de begane grond. Op hogere leeftijd een huis financieren is lastig, maar met bijvoorbeeld overwaarde uit de vorige woning in de hand zijn er legio mogelijkheden.


Hypotheek afsluiten met pensioeninkomen

Vanaf het moment dat je 57 jaar bent, worden er striktere inkomenseisen toegepast als je een hypotheek wilt afsluiten of verhogen. Bij het beoordelen van hypotheekaanvragen houden de meeste geldverstrekkers al rekening met het toekomstige pensioeninkomen, tot wel tien jaar voor de officiële pensioendatum. Dit resulteert erin dat je vanaf je 57e meestal minder kunt lenen. Bovendien stellen veel geldverstrekkers de voorwaarde dat senioren, door het lagere pensioeninkomen, de hypotheek sneller moeten aflossen. Dit leidt tot een stijging van de maandelijkse lasten.


Ook als je langer dan tien jaar voor de einddatum zit is het trouwens verstandig om rekening te houden met het pensioeninkomen. Met een laag pensioeninkomen moeten de maandlasten ook nog behapbaar zijn.


Een gedeeltelijke financiering ligt minder lastig

Met een overwaarde uit een vorige woning op zak is een financiering regelen een stuk eenvoudiger. Heb je in een oude hypotheek nog een aflossingsvrij deel zitten? Deze kun je meenemen naar de nieuwe hypotheek. Tegenwoordig moeten nieuwe hypotheken een maandelijkse aflossing bevatten, maar als er nog een hypotheek is van voor 2013, is het mogelijk om een deel aflossingsvrij te laten en toch recht te hebben op hypotheekrenteaftrek.


Houd rekening met een beperkte duur van de hypotheekrenteaftrek

Als je al tientallen jaren gebruik hebt gemaakt van de hypotheekrenteaftrek, moet je er rekening mee houden dat de fiscale voordelen maximaal 30 jaren gelden. Je houdt in ieder geval recht op aftrek tot 2031.


Rekenen banken hogere hypotheekrentes aan senioren?

Nee, dat doen ze niet. De hypotheekrente kan bijvoorbeeld wel afhankelijk zijn van de hoogte van de lening ten opzichte van de waarde van het huis, maar banken straffen huizenkopers niet af op de leeftijd.


Houd rekening met niet te financieren kosten

Met eigen geld achter de hand kun je een deel van de koopsom van de nieuwe woning in één keer afrekenen, maar houd wel rekening met de kosten. Bij het kopen heb je bijvoorbeeld te maken met overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten. Dit gaat uiteraard weer ten koste van het geld dat je kunt gebruiken voor het in één keer betalen van een deel van de koopsom.


Vragen? Neem gerust contact met ons op!

Comments


bottom of page