top of page

Hypotheekrenteaftrek niet verrekenen met een voorlopige teruggave


Laat je de teruggave van de Belastingdienst maandelijks uitkeren via een voorlopige teruggave of liever niet?
De betaalde hypotheekrente is aftrekbaar. Dit kun je verrekenen met een voorlopige teruggave, maar je kunt er ook een spaarpot van maken.

Als huiseigenaar krijg je een deel van de betaalde hypotheekrente terug van de Belastingdienst. Je profiteert namelijk van de zogenaamde hypotheekrenteaftrek. Wat je aan hypotheekrente hebt betaald, kun je meenemen in de aangifte inkomstenbelasting. Let op, hier zitten wel voorwaarden aan verbonden. Je kunt ook door middel van een voorschot alvast een bedrag ontvangen, de voorlopige teruggave. Mocht je het maandelijkse extraatje niet echt nodig hebben, dan kun je ook overwegen om het pas volgend jaar uit te laten keren!


Hoe krijg je een deel van de betaalde hypotheekrente terug?

Over het bruto-inkomen betaal je heffingen. Het netto-inkomen dat overblijft, krijg je uitgekeerd door jouw werkgever. Huiseigenaren betalen eigenlijk een teveel aan belasting over het inkomen. Stel dat er over een jaar gerekend 7.000 euro aan hypotheekrente wordt betaald voor de hypotheek op de eigen woning, dan kun je dit bedrag gebruiken om jouw inkomsten te verlagen. De hierover verschuldigde heffingen krijg je namelijk terug van de Belastingdienst. Wanneer je jaarlijks voor 1 mei de aangifte inkomstenbelasting doet over het voorgaande jaar, kun je zien hoeveel dit precies is. Dit bedrag krijg je vanaf juli van de Belastingdienst uitgekeerd.


Hoe vraag je zo’n voorlopige teruggave aan?

Met je DigiD kun je inloggen op de website van de Belastingdienst. Vervolgens kies je voor de optie ‘voorlopige teruggave aanvragen’. Hier vul je in wat je vermoedelijk dit jaar gaat verdienen en hoeveel hypotheekrente je verschuldigd bent. Dit mogen schattingen zijn! Het programma berekent op basis van de ingevulde gegevens het maandelijkse bedrag waar je recht op hebt. Nadat de Belastingdienst alles heeft verwerkt, krijg je bericht. Dit verzoek kun je gedurende het hele jaar indienen. Je kunt het bedrag waar je recht op hebt namelijk ook in een periode van bijvoorbeeld zes maanden uitgekeerd krijgen.


Sparen

Wanneer je deze voorlopige teruggave niet aanvraagt, krijg je dit later uitgekeerd. Het bedrag in één keer achteraf ontvangen heeft ook zeker voordelen. Zie het bijvoorbeeld als extra zakcentje voor op vakantie. Bij een voorlopige teruggave maak je het bedrag bijna ongemerkt op. Je kunt er ook voor kiezen om de belastingteruggave te gebruiken voor extra aflossingen om jouw hypotheekschuld te verlagen. Wil je dit graag? Neem in dat geval wel eerst even contact op met jouw hypotheekadviseur. Extra aflossen is namelijk niet altijd gunstig.

Comments


bottom of page