top of page

Hypotheekrenteaftrek - Wat moet je weten?

Als huiseigenaar heb je recht op hypotheekrenteaftrek, maar hoe kun je daar aanspraak op maken?


Hoe gaat het aanspraak maken op hypotheekrenteaftrek in z’n werk? En hoe kun je maandelijks een bedrag van de Belastingdienst terugkrijgen? 

Onder de hypotheekrenteaftrek verstaan we het recht om de betaalde hypotheekrente af te mogen trekken van het inkomen. Stel je betaalt in 2022 in totaal 7.500 euro aan hypotheekrente. Dan kun je, eenvoudig gezegd, dit bedrag van jouw bruto inkomen aftrekken. Hoe je het fiscale voordeel berekent, leggen we graag uit!Hoe maak je aanspraak op hypotheekrenteaftrek?

In de jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting kun je opgeven hoeveel hypotheekrente je hebt betaald. Ook kun je na het kopen van een huis bepaalde kosten aftrekken van de inkomstenbelasting. Op deze manier krijg je rond de maand juli in het opvolgende jaar een deel van de betaalde hypotheekrente terug. Je kunt ook een voorlopige teruggave aanvragen bij de Belastingdienst. Van de Belastingdienst krijg je dan al in het jaar van de betaling een voorschot van wat je vermoedelijk terug gaat krijgen.


De hypotheekrenteaftrek valt lager uit door het eigenwoningforfait

Met een eigen huis heb je een fiscaal voordeel, maar ook een fiscaal nadeel. Je krijgt namelijk weer te maken met een bijtelling onder de naam ‘eigenwoningforfait’. Deze bijtelling bedraagt voor de meeste huiseigenaren 0,45 procent van de WOZ-waarde. Voor een huis met een WOZ-waarde van 300.000 euro kun je rekenen op een bijtelling van 1.350 euro. Dit bedrag wordt weer bij het inkomen opgeteld.


Hoeveel betaal ik netto voor mijn hypotheek?

Eerst stel je vast hoeveel hypotheekrente je betaalt in één jaar. Vervolgens bepaal je het eigenwoningforfait. Het bedrag aan hypotheekrente verminder je met het eigenwoningforfait. De uitkomst hiervan tel je bij jouw inkomen op en daar laat je de belastingheffing op los. Voor de meeste huiseigenaren gaat het om een percentage van 37,07 procent.


Voorbeeldberekening:

In 2022 betaal je aan hypotheekrente 7.500 euro

De WOZ-waarde bedraagt 300.000 euro, dus bedraagt het eigenwoningforfait

300.000 x 0,45 procent = 1.350 euro

Aftrekbaar van het inkomen: 7.500 – 1.350 = 6.150 euro

De Belastingdienst betaalt je uit: 6.150 x 37,07 procent = 2.279,80 euro


Het fiscaal voordeel wordt steeds kleiner, hoe komt dat?

In de moderne hypotheken los je maandelijks een bedrag af op de hypotheekschuld. Hierdoor betaal je steeds minder hypotheekrente waardoor je ook steeds minder van het inkomen af kunt trekken. Voor huiseigenaren met inkomen in de hoogste belastingschijf wordt het fiscaal voordeel jaarlijks ook nog eens afgebouwd. In 2022 daalt de maximale hypotheekrenteaftrek voor inkomens van personen die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt en die meer dan 69.398 euro verdienen voor het gedeelte boven deze grens naar 40 procent. In 2023 vindt verdere verlaging plaats naar een maximale aftrek van 37,05 procent.
Opmerkingen


bottom of page