top of page

Lost een hypotheekvrij huis een pensioentekort op?


Weet jij waar je recht op hebt vanaf jouw pensioendatum?

Elke Nederlander heeft recht op een AOW-uitkering, maar daarmee kun je vaak niet riant leven. Veel werknemers bouwen daarom via de werkgever een aanvullend pensioen op, al is dit niet altijd het geval. De verschillen in kwaliteit van pensioenregelingen zijn groot. Het hebben van een pensioenregeling wil dus niet per sé zeggen dat alles goed geregeld is. Bekijk ook goed of je in het verleden ook nog andere werkgevers hebt gehad waarbij je een recht op pensioen hebt opgebouwd! Op Mijnpensoenoverzicht.nl krijg je inzicht in alles wat jij hebt opgebouwd.


Is het pensioeninkomen naar wens?

Ben je tevreden met het bedrag dat je jaarlijks uitgekeerd gaat krijgen na jouw pensionering? Bedenk daarbij goed dat de euro van vandaag over 10 of 20 jaar misschien wel veel minder waard is. Ook over de inflatie van komende decennia kun je alleen maar gissen, maar houd er in ieder geval rekening mee.


Wordt de hypotheek afbetaald gedurende de looptijd?

De hypotheekvormen die tegenwoordig het meest worden afgesloten, zorgen voor een volledige aflossing op de einddatum. Toch hebben veel huiseigenaren nog een aflossingsvrije hypotheek. Hierbij wordt de schuld pas afbetaald bij het verkopen van het huis. Na pensionering blijft de hypotheekrente dus verschuldigd!


Lost een afbetaald huis een pensioentekort op?

In de praktijk zal dat zeker niet altijd het geval zijn. In een hypotheekvrij huis zit vermogen, maar zolang je het huis niet verkoopt zit het geld vast. Je kunt weer een lening afsluiten met het huis als onderpand, maar dan moet je rekening houden met een aantal voorwaarden. Bij pensioentekort bijvoorbeeld, is het nog maar de vraag of een geldverstrekker jou het geld leent. Ook kan het voorkomen dat je maar een deel van de overwaarde op deze manier uit het huis kunt halen. Een andere optie is je huis verkopen en een ander (goedkoper) huis kopen. Vraag altijd advies aan jouw adviseur om je hiermee te helpen.

Comments


bottom of page