top of page

Pensioen aanvullen met overwaarde?

Wil je jouw pensioen aanvullen met de overwaarde van je huis? In een eigen woning bouw je overwaarde op, vooral als de huizenprijzen stijgen. Hoewel er periodes van dalende huizenprijzen zijn geweest, blijft het op de lange termijn een goede investering. Vooral de afgelopen jaren zijn de huizenprijzen sterk gestegen. Door ook af te lossen op de hypotheekschuld bouw je nog sneller overwaarde op, wat als een mooie spaarpot kan dienen.


Kun je met overwaarde jouw pensioen aanvullen?

Het is mogelijk, maar er zijn wel omstandigheden waar je rekening mee moet houden. Je kunt het maximale uit het huis halen door deze te verkopen. Het verkopen heeft als nadeel dat je wel weer voor vervangende woonruimte moet zorgen. De overwaarde gaat dus weer (gedeeltelijk) op aan het kopen van een ander (goedkoper) huis. Een andere optie is het huren van een huis, maar daar komen weer huurlasten uit voort. Toch kun je overwaarde wel gebruiken om een pensioentekort deels op te vangen.


Overwaarde spreiden

Een andere strategie is om de overwaarde te spreiden over meerdere jaren. De eerste tien tot vijftien jaar na pensionering worden vaak beschouwd als de duurste. Gedurende deze periode wil je wellicht meer genieten van het leven, bijvoorbeeld door lang op vakantie te gaan of in zonnige gebieden te overwinteren. Door de overwaarde over deze jaren uit te smeren, creëer je tijdelijk extra bestedingsruimte als een aanvulling op je pensioen.


Hoe gaat de Belastingdienst de overwaarde belasten?

Houd er rekening mee dat zolang de overwaarde in de eigen woning blijft, de Belastingdienst er doorgaans geen aandacht aan besteedt. Zodra je de overwaarde uit je huis haalt, wordt het beschouwd als vermogen en wordt het bedrag opgeteld bij je spaartegoed. In 2023 heeft elke belastingplichtige een vrijstelling van 57.000 euro, en partners hebben gezamenlijk een vrijstelling van 114.000 euro. Heb je meer vermogen, dan betaal je 32 procent belasting over het rendement op je belastbare vermogen.


Meer weten over de mogelijkheden om de overwaarde van jouw huis te gebruiken als aanvulling op het pensioen? Wij gaan graag met jou in gesprek!

Comments


bottom of page