top of page

Stijgende hypotheekrentes, wat kun je doen?

Wat gaat de hypotheekrente doen in 2022?

De meningen erover zijn verdeeld, maar volgens economen kun je voor een rentevast periode (van tien jaar of langer) een paar tiende procentpunt aan stijging verwachten. Naast de stijgende hypotheekrentes worden ook nog eens licht opkomende huizenprijzen verwacht. Kortom, nu is het nog een goed moment om te kopen.


Wat kun je als huiseigenaar doen tegen de stijgende hypotheekrente?

De gevolgen voor jou zijn afhankelijk van de resterende looptijd van je rentevaste periode. Moet je in 2022 een nieuwe keuze maken? Op verzoek kun je de beslissing hierover vervroegen. Wij kunnen je daarbij helpen. Maar ook als de hypotheek nog een aantal jaren vaststaat zijn er mogelijkheden om te profiteren van de lage rente. De geldverstrekker zal dan wel een boeterente in rekening brengen, maar je kunt direct de hypotheekrente voor een langere periode vastleggen na het openbreken. Rentemiddeling is ook nog een optie. Of dat verstandig is, moet blijken uit een adviesgesprek met ons!


Potentiële kopers; stel kopen niet langer uit!

Twijfel je nog over het kopen van een huis? Wacht niet tot de hypotheekrentes sterk stijgen! Stijgende rentes én hogere huizenprijzen kunnen de spoeling nog dunner maken. De huizen die je binnen jouw budget kunt kopen worden steeds schaarser. Niet voor iedereen is het niet kunnen kopen van een huis een eigen keuze. Zo lukt het afsluiten van een hypotheek bijvoorbeeld niet door een te laag inkomen of studieschuld. Met spaargeld kun je het probleem oplossen, maar het opbouwen van een kapitaal kost natuurlijk ook tijd. Misschien is de enige optie het bijstellen van de wensen. Denk aan een wat kleinere tuin, een slaapkamer minder of het moeten uitwijken naar een andere plaats.


Kies jij voor een langere rentevaste periode?

Ook ná de verwachtte stijgingen in 2022 kunnen de rentes toenemen. Houd daar rekening mee bij het kiezen van een nieuwe rentevast periode. De stijgingen kunnen beperkt blijven de komende jaren, maar dat weet je niet zeker. Met een langere rentevaste periode kies je voor zekerheid en stabiliteit. Graag kijken we samen met jou naar jouw persoonlijke situatie.
コメント


bottom of page